Svet poznatih
Poznati sa poznatima

Sud presudio! Severina oštetila slikara i sada mora da mu plati sve to!

Neovlašćeno koristili motive njegovih slika

0 84

Severina Kojić na svom albumu „Zdravo, Marijo“ iz 2008. godine neovlašćeno je koristila motive slikara Mije Kovačića, zbog čega sada mora da mu plati odštetu zbog povrede autorskih prava.

U Zagrebu je doneta presuda Opštinskog građanskog suda prema kojoj slikaru Miji Kovačiću (84), Severina Kojić (47), izdavačka kuća Dallas Records i firma Motivo d.o.o. treba da isplate odštetu u iznosu od 26.089 kuna (oko 410.000 dinara, odnosno 3.5000 evra) s kamatama zbog povrede autorskih prava.

Reč je o omotu Severininog albuma „Zdravo Marijo“ na kom se deo Mijinog slikarskog opusa, motivi iz radova „Seoski ples“ i „Glavica kupusa“ koriste bez odobrenja autora.

– Da me Severina pitala, ja bih joj dao prava. Ali nije. I to nije u redu. Prijatelj mi je to tada javio, pa sam se čak i uzrujao. Jer, prevedeno gledano, to je krađa. Ja sam u to uložio trud, a Severina je popularna zvezda. Ali ja nju ne poznajem da mogu suditi. Ne slušam njenu muziku, nije to moj ukus – rekao je Kovačić za pomenuti hrvatski medij i dodao:

– Nek im bude na dušu ako ne prepoznaju da su krivi. Slikar je naveo i kako nije sve u novcu, te da bi Severini autorska prava dao besplatno, samo da je pitala.

„Treba nazvati i pitati. Ljudi smo. Uostalom, do mene je lako doći. I uživo i telefonski. Nisam neuhvatljiv. Svoja sam sekretarica“, rekao je on.

Izvor svetpoznatih.rs/jutarnji.hr

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.