Svet poznatih
Poznati sa poznatima

Nevena Božović nastupiće pod neverovatno mističnim brojem, za koji mnogi veruju da donosi sreću! (VIDEO)

Numerologija u službi umetnosti...

0 1.424

Predstavnica Srbije na predstojećoj finalnoj večeri za Pesmu Evovizije Nevena Božović nastupaće u subotu pod rednim brojem 23.

Deveti prost broj – 23 – pojavljuje se na neverovatnim „mestima“ u matematici i fizici, ali je najznačajniji kao zbir prvih šest cifara koje čine matematičku konstantu pi (3,14159)!

SRBIJA favorit na izboru za pesmu EVROVIZIJE?! (VIDEO)

Krajem osamdesetih Voja Čolanović napisao je knjigu „Zebnja na rasklapanje“ u kojoj je ponudio definiciju broja 23 – 23 je, reklo bi se, tek običan šum. A šta je šum? Valjda, udar vazdušnih talasa na bubnu opnu. Znači, 23 je udar vazdušnih talasa na bubnu opnu? Ovaj broj je opsesija glavnog junaka pomenute knjige, opsesija Voltera Speroua (Walter Sparrow), lika iz filma „Broj 23“. Iako je Čolanović izneo nekoliko pogrešnih podataka (npr. da je Princip ubio Ferdinanda 23. juna – tačno je 28. juna) i iako je scenarista filma Filips (Fernley Phillips) omašio u većini slučajeva, u ova dva dela postoji i nekoliko zanimljivih podataka kao i onaj najvažniji: telesna ćelija čoveka ima 46 hromozoma ili dve garniture po 23 hromozoma, pri čemu jedna garnitura potiče od majke, a druga od oca, pa se tako obrazuje 23 para homologih hromozoma!

Čolanović pominje i da su SSSR i Nemačka potpisali pakt o nenapadanju 23. avgusta, da je Regan najavio „rat zvezda“ 23. marta, a da je „Sojuz II“ posle 23 dana leta sleteo sa tri mrtva astronauta na Zemlju. Na drugoj (filmskoj) strani, od podatka da Sperou svira saksofon koji ima 23 dirke, zanimljiviji su podaci koji prate film – Džim Keri je za ulogu dobio 23 miliona dolara, a ovo je bio 23. projekat koji je režirao Džoel Šumaher (Joel Schumacher). Film je zasnovan na „opterećenosti“ bitnika Vilijama S. Barouza, koji je verovao da je 23 mističan i da su za ovaj broj vezani glavni događaji u njegovom životu. Zbir slova u imenima dva glavna glumca je 23 (na engleskom, naravno: Jim Carrey, Virginia Madsen)…

Nevena Božović blistala na Evroviziji! (VIDEO)

Neki naučnici „izračunali“ su da je Zemlja stvorena 23. 11. 4004. pre nove ere, a na drugoj strani zaljubljenici u „Bibliju“ ubedljivo najviše citiraju „Psalam 23“ („Gospod je moj pastir, ništa mi ne fali“…). Deveti osnovni broj – 23 – pojavljuje se na neverovatnim „mestima“ u matematici i fizici ali je najznačajniji kao zbir prvih šest cifara koje čine matematičku konstantu pi (3,14159)! Postoje 23 aksioma koje je smislio Euklid. Kažu da su Muhamed i sledbenici stvarali „Kuran“ 23 godine.

Izvor Kurir/Svetpoznatih.rs

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.