„Dragi prijatelji i nepoznati uplašeni ljudi,

mnogi mi pišu da pitaju za tačne simptome, pitaju za medicinski savet i mišljenje, koje nemam i ne smem da dajem. Ispričaću još jednom ovde moje simptome:

Nedeljama sam kašljala do davljenja – ali ja imam sezonski kašalj, jer sam alergična na pseću dlaku moja tri psa (u pojedino doba godine, kad se linjaju) i jer pušim, već 3 godine, kao glupa klinka.

Noću nisam mogla da spavam poslednje dve nedelje, jer kad legnem, gušio me kašalj, pa sam se paranoisala, pa mislila da je covid, pa nesanica i opšta malaksalost, pa sam i za to mislila da je covid – i tako u krug.

Biljana Srbljanović: Iz prve ruke ću vam reći: Nije me sramota bolesti, nikoga ni jedne bolesti ne sme biti sramota! (FOTO)

Devetog dana od izlaganja virusu (imala sam sreću u nesreći da sam tačno znala kad i kako sam zakačila), odjednom se simptomi menjaju: neka magla u glavi, nepovezana misao, nemam snage ni da sedim, a kamoli hodam, ne mogu da nađem reč i samo mi se spava. Temperatura je išla do 37.5 i padala ispod 37, ali osećaj da ne mogu da udahnem – ne ono kad se zakašlješ, pa krkljaš i „gušiš se“, nego, bukvalno kao da su „cevi“ zapušene i vazduh neče da uđe i to je to. Kao neki topli suvi pesak da dišeš, ne znam kako drugačije da objasnim.

Ne boli me grlo, već manje kašljem, samo mi je malaksalost problem i ta neka magla u glavi, mučim se da fokusiram misao.

Ali, bolje sam. I dalje sam izolovana, potpuno.

Bez obzira koliko je mali stan (moj je najobičnji, sa jednim kupatilom), sudove odvojte, ne izlazite iz sobe, makar rakijom, ako nema drugog, obrišite sve u kupatilu što ste koristili, posebno prekidač za svetlo, kvake, slavine, dugme na vodokotliču, sve što inače spada u automatkse radnje.

Iz kupatila nazad u sobu i to je sve. Ta 4 m2 su mala žrtva koju može svako da podnese, da ne bi zarazio ukućane. Nema prilaska kuhinji, skuva ti ko šta može (meni divne komšije na prag ostavljaju), i to je to. Čuvajte rukavice, koristite ih stalno, ali nemojte neplanirano nešto do kupatila, pa posle 10min opet, novi par. Organizujte svoje vreme da bude racionalna potrošnja zaštite. Svoje đubre u duplu kesu i gledaj da što manje praviš otpada. Maramice mogu u kanalizaciju, prazna ambalaža može da sačeka da se sakupi i baci odjednom.

Ne brinite se, nije tako strašno. Samo bez panike, bez bespotrebnog odlaska lekaru, slušajte svoje telo, znaćete , verujte mi!“, napisala je Biljana.