Svet poznatih
Poznati sa poznatima

Otkrivena Šabanova najveća tajna! Ovo se krilo iza napisanih stihova njegove pesme!

Misterija stara 40 godina

0 241

Jedan od najpoznatijih tekstopisaca i kompozitora otkriva kako je pre više od 40 godina u stihovima opisao svoj dolazak u Beograd, od čega je kasnije nastao legendarni hit u Šaulićevom izvođenju.

Jedan od najpopularnijih narodnih pesama „S namerom dođoh u veliki grad“, koju je pokojni Šaban Šaulić otpevao 1979. godine, prvobitno nije bila onakva kakvom je svi znamo.

Kompozitor i tekstopisac Rade Vučković ispričao nam je kako je nastao ovaj vanvremenski hit kada je on, kao student Muzičke akademije, tek pristigao u prestonicu. Nekoliko godina kasnije, prema njegovim rečima, tekst i melodija dospeli su u Šabanove ruke, pa je tada pesma pretrpela značajne promene.

– Tekst te pesme, prvobitni, uopšte nije izgledao tako. Napisao sam pesmu za sebe, kao autobiografsku, napravio sam i melodiju. Šaban je to čitao i slušao kad sam ja pevao, pa mi je jednom rekao da to uobličim za narodnu pesmu jer mu se mnogo sviđa – rekao je Vučković, napominjući da je od samog početka bio siguran da će „S namerom dođoh u veliki grad“ postati evergrin. – Znao sam i da će se slušati godinama. Nije to kao danas, da se prave sezonske, letnje pesme za kojekakve pevače. Uostalom, kakvi su danas pevači, takvi su i tekstopisci. A pesme su još gore – dodao je on.

Nakon 50 godina rada Rade će organizovati koncert na kojem će velike zvezde narodne muzike otpevati najveće hitove koje je on pisao. U Kombank dvorani 24. decembra nastupiće, pored njega, i Halid Bešlić, Ilda Šaulić, Šerif Konjević, Snežana Đurišić, Ana Bekuta, Jelena Vučković i drugi. Poseban segment biće posvećen Šabanu, a svi prisutni minutom ćutanja odaće počast pokojnom kralju narodne muzike.

Izvor Kurir

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.