Svet poznatih
Poznati sa poznatima

Preminuo čuveni glumac! (FOTO)

Igrao je u više od 125 ostvarenja

0 235

Američki glumac Piter Fonda preminuo je juče u 79. godini od raka pluća, preneli su svetski mediji.

Piter Fonda dolazi iz glumačke porodice. Sin je holivudske legende Henrija Fonde, brat Džejn Fonda, a otac Bridžit Fonde. Dvaput je nominovan za Oskara.

Igrao je u više od 125 ostvarenja, a poznat je najpre po filmovima 1960-ih, u kojima je stekao reputaciju ikone kontrakulture. Nominaciju za Oskara zaslužio je za scenario za film „Goli u sedlu“ („Easyrider“, 1969), u kom je igrao jednu od glavnih uloga zajedno sa Denisom Hoperom, koji je režirao ovo kultno delo.

Za Oskara je nominovan i nepunih 30 godina kasnije, ovaj put za ulogu u filmu „Ulijevo zlato“ („Ulee’s Gold“) iz 1997. godine. Za ulogu u ovom filmu osvojio je „Zlatni globus“. Gradeći likove nekonformista, i sam je u mladosti stekao reputaciju „problematičnog momka“, sličnog dugokosim motociklistima sklonih ekscesima i drogama iz filmova „Goli u sedlu“ ili „Divlji anđeli“ Rodžera Kormana, snimljenog dve godine ranije.

Deceniju kasnije igrao je u brojnim akcionim filmovima, okušao se i kao reditelj, a napisao je i autobiografiju „Nemoj da kažeš tati“ (1983).

Poslednjih godina u žižu javnosti dospeo je kao žustri kritičar politike Donalda Trampa prema meksičkim imigrantima, snimajući filmove do poslednjih dana života.

Njegov poslednji film „The Last Full Measure“ trebalo bi da bude premijerno prikazan tokom 2019. godine.

Izvor Tanjug

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.