Svet poznatih
Poznati sa poznatima

Zoran Rankić je pisao i aforizme: „Bio je to čestit čovek dok sam o njemu to mislio…“ (VIDEO)

Ovako je pisao čuveni glumac devedesetih

0 241

Poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić preminuo je u Beogradu, u 84. godini, posle duže i teške bolesti u staračkom domu.

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.

View this post on Instagram

Danas je u Beogradu u osamdeset cetvrtoj godini, posle duže i teške bolesti preminuo poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankic, saopštili su iz Udruženja književnika Srbije. Rankic je bio najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabica u mini TV-seriji "Poslednji cin" i Žarka Popare u TV-seriji "Srecni ljudi", emitovanim na TV Beograd i RTS. Rankic je roden u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiricar, dramski pisac, reditelj, aforisticar i pesnik. Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim vecerima. Rankic je bio clan Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i pocasni clan Beogradskog aforisticarskog kruga. Pozorišnu karijeru zapoceo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, ciji je bio clan do 1960. godine. U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961-1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975-1999. godine. Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu "Sektor D" 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji "Šest svecanih pozivnica". Autor je dramskih dela "Kalemegdanci" i "Skretnica". "Kalemegdanci" su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Rankic je autor zbirki pesama "Aorist" i "Ekser" (2006). Objavio je i knjige aforizama: "Dovidenja, kako ste?" , "Aforizmi" "Balkanski nervcik" "Ovde kiša, ali i Srbija" i "Kod cara u podne". Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i casopisima "Reflektor", "Ekspres Politika", "Vecernje novosti", "Politika", "Otadžbina", "Kafane"… Više od 15 godina bio je stalni saradnik "Ošišanog ježa", u kojem je objavljivao aforizme u rubrici "Balkanski nervcik". U "Vecernjim novostima“ je osamdesetih godina prošlog veka imao satiricnu rubriku "Aforizmi jednog glumca“. #ZoranRankic #SrecniLjudi #Popara #RIP

A post shared by TVINEMANIA – SERIJE (@tvinemania) on

Autor je dramskih dela „Kalemegdanci“ i „Skretnica“. „Kalemegdanci“ su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Zoran Rankić je autor zbirki pesama „Aorist“ (1992.) i „Ekser“ (2006). Objavio je i knjige aforizama: „Doviđenja, kako ste?“ (1990, 1993); „Aforizmi“ (1999); „Balkanski nervčik“ (2005); „Ovde kiša, ali i Srbija“ (2006) i „Kod cara u podne“ (2012).

Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima.

U jednom od poslednjih intervjua rekao je da je veoma ponosan na taj svoj opus.

Da li ste danas ponosniji na svoje književne uspehe ili one ostvarene u glumi?

– E, to ne mogu da odvojim! Otkako sam počeo da pohađam glumačku školu u Sarajevu svaki dan do danas sam pisao. Na probama, u pauzama snimanja, u kafani, kod kuće, šetajući… To je bio moj pun život.

* Jedan od vaših aforizama glasi: „Može da se bude bolji od drugih, ali nikad od sebe“. Da li je to poteklo iz ličnog iskustva?

– Nisam uspeo da nadmašim sebe. Čovek može da ode na Mesec, ali ne i da se domogne vasione. Jer, kad to uspe pred njim će se pojaviti nešto novo. Tome kraja nema, Bog je tako hteo.

Aforizmi

Pitam se da li je kod nas moguć život pre smrti.

Bio je to čestit čovek dok sam o njemu to mislio.

Sve se završi čim počne. Potrebno je samo da prođe određeno vreme.

Biseri bačeni pred njih ostaju, svinje idu dalje.

Kad se ništa podeli svima, svi dobiju sve.

Izvor Novosti

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.