Svet poznatih
Poznati sa poznatima

Svetska umetnica performansa Marina Abramović se prvi put obratila domaćoj javnosti: Povratak u Beograd je velika stvar! (FOTO)

Uoči izložbe koja se u Beogradu prirpema za jesen. 

0 77

Poznata svetska umetnica performansa Marina Abramović odlučila je da se po prvi put obrati srpskoj javnosti uoči izložbe koju se priprema za Beograd.

Ovo je prvo obraćanje srpskoj javnosti jedne od najvećih svetskih umetnica uoči izložbe koja se u Beogradu prirpema za jesen.

– Beograd u meni budi sećanja i na mnoge druge ideje. Na mojoj retrospektivnoj izložbi u Muzeju savremene umetnosti publika će imati priliku da vidi radove iz raznih perioda mog života, slike, skulpture, video-instalacije i reperformanse – napisala je Marina Abramović.

-Moj profesionalni povratak u Beograd je za mene velika stvar. Rodila sam se i živela u Srbiji 29 godina. Vraćala sam se samo da posetim porodicu. Poslednji put sam ovde samostalno izlagala pre 45 godina. Sada, skoro pola veka kasnije, želim da pokažem, naročito novoj generaciji, šta sam radila sve ove godine. I to ne samo mladoj generaciji umetnika već i svim mladima koji su zainteresovani za umetnost. Htela bih kroz svoj rad da osete koliko je važno rizikovati, kao i koliko je važno sagledati širu sliku i imati velike snove bez obzira na sve- napisala je ona, dodajući da se od svoje prve retrospektivne izložbe u MoMA nije osećala „ovoliko ushićeno koliko sada dok sprema zatvaranje svoje Evropske retrospektivne izložbe ‘Čistač’ u Beogradu“.

Izvor Nedeljnik

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.