Svet poznatih
Poznati sa poznatima

Izložba maski iz pozorišnih predstava na NišVille jazz festivalu

Na festivalu predstaviće se zvezde iz Srbije, Argentine, Bugarske, Hrvatske i drugih zemalja

0 138
Dilpomirani umetnik i diplomirani ekonomista Filip Cvetković, koji je svoje prvo radno iskustvo započeo 2012. godine u niškom Pozorištu lutaka i Narodnom pozorištu, ovih dana u emisijama najavljuje sopstvenu izložbu maski “ Provokativna lica“ na NišVille Jazz festivalu, kako kaže, inspirisanu elementima Afrike, indonežanske kulture.
Pouka njegove izložbe ukazuje na borbu u životu koja je neprestana. Autorske radove koje će izložiti su iz predstava sa repertoara Narodnog pozorišta u Nišu.
“ U okviru propratnog i glavnog programa na 25 – om jubilarnom Niš Ville jazz festivalu u srcu juga Srbije, tačnije u niškom Oficirskom domu, 4. avgusta s početkom u 19sati izložiću radove i tim povodom obeležiti premijeru. Inspiracija koja nabuja u trenucima stvaranja identiteta maske, ima za zadatak da upotpuni vizuelni izgled aktera u predstavi. Tradicionalno obeležje svakog aktera jeste maska. Kao takva ima direktno učešće u samim ritualnim obredima, koji imaju za cilj: dozivanje kiše, ozdravljenje određenog člana porodice; plemena svojim ritualnim igrama mole više sile za dobar ulov, za blagoslov celog plemena. Svaka ritualna tačka se izvodi pod maskama i svaka ima određeno značenje, ali jedna je najbitnija ples između Baronga i Range  – “ ples između života i smrti koji je svakodnevno zastupljen i u današnjem životu. “ izjavio je umetnik Cvetković i dodao :
– Nije teško napraviti masku za određeni lik. Baš naprotiv. Lako je. Svaka linija, tačka, boja na licu, treba da ima značenje i celokupan rad mora posedovati priču, priču iza koje se krije poruka koju hoćete lično iskazati svojim radom. Na festivalu predstaviće se zvezde iz Srbije, Argentine, Bugarske, Hrvatske i drugih zemalja, “kaže sagovornik portala Svetpoznatih.rs

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.