Svet poznatih
Poznati sa poznatima

SEĆANJE NA RAHELU FERARI: Samo svojim RUKAMA izgradila kuću u GROCKOJ! (VIDEO)

Rođena je na današnji dan u siromašnoj jevrejskoj porodici

0 1.852

Na današnji dan 27. avgusta. 1911. godine u Zemunu rođena je čuvena glumica Rahela Ferari. Rođena je u siromašnoj jevrejskoj porodici kao Bela Rohel Frajnd.

„Moja mladost, to je zemunska periferija. Detinjstvo bez igračaka, bez ičega. Izađem na ulicu, idem uz plot, čučnem i posmatram – mrave! Tu se razvijala moja mašta: sama sam sebi pričala priče, izmišljala ih o tim majušnim mravima, te oni sad idu kući, šetaju, trče, nabavljaju hranu, a ja sam se igrala s njima – pravila im razne prepreke. Stavim travku da im preprečim put, ili napravim most, ili ih skrenem u drugu stranu. Bilo je to moje malo pozorište diznijevskog tipa – mravi su bili moji mali glumci a ja svemoćni reditelj“, pričala je mnogo godina kasnije rahela prisećajući se detinjstva i mladosti.

To kao da je odredilo njen budući život i karijeru glumice započela je 1930. u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu kao statista. Za vreme rata se krila i bežala od Gestapoa, jer nije želela da nosi žutu traku koja je bila obavezna za sve Jevreje.

Bežeći od gestapovaca često je menjala mesto stanovanja i krila se kod dobrih ljudi naperiferiji. Jednom prilikom dok je boravila u periferijskoj udžerici kod Magde, sitne nepismene ženice, naišla je racija. Dok su zlotvori lupali na vrata, Rahela se pogledala u ogledalo i videla je da je u trenutku osedela.

Kada su gestapovci ušli u kuću ona se predstavila kao Ruža. Zatražili su joj legitimaciju i u tom trenutku je u kuću banula komšinica Smiljka i povikala:“Ružo, kaži dragička, dobila si poziv iz pozorišta u Pančevu.” Ferarijeva pre nego što je počela da trči glavom bez obzira, smelo obratila gestapovcima: “Doneli ste mi sreću. Častiću vas zbog ovog angažmana.” Ona je jedina preživela rat u porodici Frajnd.

Od osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu 1947. bila je prvakinja ovog teatra. Jako je volela kolegu Žarka Lauševića koji je od milošte zvao „moja devojka“.

Na obali Dunava u Grockoj sopstvenim rukama je izgradila kuću, kosila travu, sadila voće, orala. Jednom je čak kupila 500 pilića.

Bila je udata za glumca Aleksandra Stojkovića i nakon udaje za njega promenila je ime i prezime u Marija Stojković da bi nakon muževljeve smrti uzela umetničko ime Rahela Ferari. Nikada se više nije udavala.

Ostala je upamćena po ulogama u filmovima „Skupljači perja“, „Švabica“, „Tesna koža“, kao i po maestralnim rolama u serijama „Kamiondžije“, „Građani sela Luga“, „Babino unuče“…

Dobitnik je brojnih nagrada – Okrobarske, Sterijine, Sedmojulske i nagrade „Dobričin prsten“. U seriji Veliki srpski glumci, Pošte Srbije su 2007. objavile marku s njenim likom, u Izraelu je uvrštena u svetski almanah „Ko je ko u svetu Jevreja“, a jedna ulica u Padinskoj skeli nosi njeno ime.

Umrla je u Beogradu 12. februara. 1994. i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Grobnicu deli sa kolegom Stevom Žigonom.

 

Izvor Svetpoznatih.rs

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.