Svet poznatih
Poznati sa poznatima

Prošlo je osam godina od smrti Vitni Hjuston, dive anđeoskog glasa: Pesme će vam same objasniti (FOTO+VIDEO)

Do 1992. godine, Vitni Hjuston je bila na vrhu sveta, ali njen život od tog momenta kreće da izmiče kontroli.

0 53

Vitni Elizabet Hjuston bila je američka pevačica, glumica, manekenka i producent. Rođena 9. avgusta 1963. godine u Nju Džerziju, a pevanjem je počela da se bavi kao dete. Preminula je 11. februara 2012. godine u 48. godini života.

Prema podacima iz Ginisove knjige rekorda Hjustonova je bila ženski izvođač sa najviše nagrada. Na spisku njenih nagrada nalazi se 415 priznanja, uključujući 2 nagrade Emi, 6 Gremija, 30 nagrada Bilbord mjuzik i 22 nagrade Amerikan mjuzik. Hjustonova je takođe bila jedna od najtiražnijih pevačica, prodavši preko 200 miliona albuma i singlova širom sveta.

Odrastanje u Njuarku, odnosno Nju Džerziju, sa majkom Sisi Hjuston, rođakom Dijon Vorvik i kumom Aretom Frenklin, dovelo je veoma rano do toga da se mlada Vitni zainteresuje za muziku. Česti odlasci u crkvu i pevanje gospel muzike u horu dovelo ju je do saznanja vrlo brzo da joj je Bog podario neverovatan talenat.

Do 15-te godine, Vitni je iza sebe imala desetine nastupa sa svojom majkom, koja je takođe bila izvrsna pevačica i velika podrška svojoj ćerki. U to vreme je krenula i sama da razmišlja o tome da napravi solo album. Tada je slučajno upoznala fotografa koji je bio očaran njenom prirodnom lepotom. Ubrzo, Vitni se pojavila na naslovnoj strani „Seventeen magazin-a“ kao prva afriko-amerikanka. Ali muzika je i dalje bila njena jedina i najveća ljubav.

Kada je napunila 19, Vitni je u noćnom klubu upoznala Klajva Dejvisa, koji je bio producent muzičke kuće „Arista records“. Odmah je potpisao ugovor sa njom i počeo da upravlja njenom karijerom, koja je počela od gospel pesama pa sve do pop hitova koji su je vinuli u sam vrh zvezdanog neba. 1983. godine, Vitni se prvi put pojavila na televiziji i to u poznatom šouu Lerva Grifina. Uživo je otpevala pesmu „Home“ iz čuvenog mjuzikla „Čarobnjak iz Oza“. Proveli su sledeće dve godine radeći na njenom debi albumu, tražeći najbolje muzičke producente i tekstopisce, koji bi mogli da prikažu njen neverovatan pevački talenat.

1985. godine, album je napokon bio gotov. Pod jednostavnim imenom „Whitney Houston“, istog momenta je postao senzacija. Tokom sledeće godine, njeni hit singlovi „Saving All my Love for You“ i „How Will I Know“ doveli su je do prvih mesta na top listama najpopularnijih numera, gde se zadržala neverovatnih 14 nedelja.

Vitni je te 1986. godine dobila svoj prvi Gremi. Sledeći album „Whitney“ nastavio je da obara rekorde, a pesma „I Wanna Dance With Somebody“ postala najveći hit.

Dva albuma bila su dovoljna da Vitni krene na svetsku turneju. U to vreme, Vitni je osnovala fondaciju za zaštitu dece, neprofitnu organizaciju koja je prikupljala novac za projekte koji su spasavali decu širom planete.

Do 1992. godine, Vitni Hjuston je bila na vrhu sveta, ali njen život od tog momenta kreće da izmiče kontroli.

Na početku, uživali su u braku, ljubavi i strasti, ali vrlo brzo, njihov odnos se promenio i to zbog nekontrolisane upotrebe droga, koja je postala centar njihovog sveta.

Film je doživeo neverovatan uspeh, a „soundtrack“ iz filma jedan od najprodavanijih ikada.

Pesma „I Will Always Love You“ je bila i ostala njen najveći hit. Osvojila je te godine tri Gremi nagrade za istoimeni album. Kasnije je igrala u još dva filma u kojima je takođe pevala i koji su isto tako postigli uspeh.

 

3. marta 1993. godine Vitni Hjuston je rodila devojčicu koju su Bobi i ona nazvali Bobi Kristina.

Svađe, tuče, neprimereno ponašanje supružnika, nebrojeno puta su organi reda morali da rešavaju. Vitni ga je nekoliko puta prijavljivala policiji, tvrdeći da ju je tukao. Kasnije bi tužbe odbacila i vratila mu se tvrdeći da ne može da živi bez njega.

Tek 2010. godine u intervjuu Opri Viinfri javno je priznala da ju je Braun tukao, zbog čega je 1993. podnela tužbu protiv njega.

Bez obzira na probleme, Vitni je nastavila da napreduje sa svojom karijerom. Naime, glumac Kevin Kostner, njen prijatelj, mesecima ju je molio da pristane da odigra glavnu ulogu u filmu „Telohranitelj.“

1998. godine, Vitni je objavila album „My Love is Your Love“, njen prvi studio album posle nekoliko godina, koji je bio nagrađen nagradom Gremi.

Kolaboracija sa konkurentkinjom i ženom neverovatnog glasa, Marajom Keri, i pesmom za crtani film „Princ Egipta“, sa numerom „When You Believe“, dobile su Oskara za najbolju pesmu te godine.

Krajem 1999. i početkom 2000. godine, brak Vitni i Bobija je bio tema tabloida, koji su neprestano pisali o drogama i njihovim zdravstvenim problemima. Nekoliko otkazanih koncerata i debakla doveli su do toga da se Vitni na nekoliko meseci primirila i sklonila od očiju javnosti. Njeno prvo pojavljivanje je bilo kod čuvene voditeljke Dajen Sojer 2002. godine, gde se Vitni pojavila očigledno pod uticajem droga i u jako lošem izdanju. Spekulisalo se da je doživela nervni slom.

2004. godine, Bobi Braun je počeo da snima rijati šou za „Bravo“ televiziju pod nazivom „Being Bobby Brown“, u kome se i Vitni pojavljivala. Šou je prikazao javnosti najgore godine braka, zavisnost od droga, loše ponašanje i sve zajedno je jako loše uticalo na njen imidž i karijeru koja je krenula da propada.

Vitni je pokušala da ignoriše tabloide i govorkanja, i vratila se sa albumom „Just Witney“ – koji se nije ni primakao njenim prethodnim dostignućima. Uprkos svemu, Hjuston je i dalje bila omiljena pevačica mnogima, najnagrađivanija umetnica svih vremena.

Sledećih nekoliko godina, Vitni je pokušala da sačuva brak i da se izleči od zavisnosti. Nije uspevala, sve dok se nije pojavila njena majka Sisi i naredila joj da se potpuno povuče iz javnosti i posveti sebi, naravno uz njenu podršku.

Vitni ju je poslušala, napravila pauzu od karijere i razvela se od Bobija Brauna 2007. godine, dobila na sudu starateljstvo nad njihovom jedinom ćerkom Bobi Kristinom Hjuston Braun.

Posle cele decenije mučenja, Vitni je ponovo počela da liči na staru sebe. Izdala je nov album „I Look at You,“ 2009. godine.

– Pesme će same da vam objasne i shvatićete gde sam i promene kroz koje sam prošla da bih stigla dovde – rekla je jednom prilikom.

Album je lepo prihvaćen, i od muzičara i od fanova, i popeo se na sam vrh top liste. Njeni javni nastupi, nisu bili tako toplo dočekivani, iz razloga zato što više nije zvučala kao pre.

Početkom 2012. godine, počele su da kruže priče da Vitni ima novčanih problema, koje je ona ubrzo negirala. Radila je vredno na jednom mjuziklu, bilo joj je ponuđeno mesto sudije na popularnom šou „X factor“. Na žalost, Vitni Hjuston nije doživela da vidi svoj povratak.

Umrla je u 48. godini, 11. februara 2012. godine u Los Anđelesu, Beverli Hils hotelu, gde se sledeće veće održavala ceremonija dodela Gremi nagrada na koju je bila pozvana. Vitni je nekoliko dana pre toga bila viđena na zabavi koja se održava pre Gremija.

izvor. Telegraf.rs

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.