Svet poznatih
Poznati sa poznatima

Na današnji dan rođena je Hedi Lamar, glumica koju istorija pamti: Svaka devojka može da bude glamurozna. Treba samo da stoji mirno i izgleda glupo! (FOTO)

Kada se na našim prostorima čuje ime Hedi Lamar, mnogi se isprva sete čuvene scene iz filma Maratonci trče počasni krug

0 114

Na današnji dan 1914. godine rođena je Hedi Lamar, glumica i žena koju će istorija večno pamtiti.

Kada se na našim prostorima čuje ime Hedi Lamar, mnogi se isprva sete čuvene scene iz filma Maratonci trče počasni krug, u kojem lik Bore Todorovića o ovoj holivudskoj divi kaže:

— E, vidiš, ova glumica je počela ovako. Gola u reci. Bez lažnog stida i srama, a sad je najpoznatija zvezda Holivuda — čuvena Hedi Lamar. Najbogatija glumica u svetu filmske umetnosti. Ima dve kuće sa bazenima, ima pet automobila ručne izrade, a s dolarima i sa zlatom ne zna šta će. Ali nije se lažno stidela.

To je, međutim, iako je istina od prvog do poslednje slova, manje važan deo priče o devojci rođenoj u Beču prve godine Prvog svetskog rata, piše Glossy.

U tadašnjoj Austrougarskoj, Hedviga Eva Marija Kajsler rođena je kao jedino dete uspešnog direktora banke i pijanistkinje. Od najranijeg detinjstva pokazivala je interesovanje i veliki dar za glumu. Bila je fascinirana pokretnim slikama, a svima je bilo jasno da joj se, samo ukoliko se dovoljno potrudi, smeši velika karijera. Talenat je bio tu, a ubrzo je usledila i lepota — veliki adut u borbi za uspeh u svetu filma. Hedviga je s dvanaest godina osvojila takmičenje za mis u Beču i već u narednim godinama dobijala statiranje i, kasnije, uloge u evropskim filmovima, pa u njenoj biografiji danas stoje ostvarenja Novac na ulici i Oluja u čaši vode, da bi već 1932. godine dobila glavnu ulogu u komediji Novac nije potreban, a sledeće u filmu Ekstaza češkog režisera Gustava Mahatija.

Uspesi su se nizali, a fenomenalne kritike na račun njenog glumačkog talenta uvek su pratili i komplimenti zbog njene nestvarne lepote. Maks Rajnhart, čuveni pozorišni i filmski reditelj, izjavljivao je da je Hedi Lamar najlepša žena u Evropi, a nakon što je emigrirala u Ameriku stekla je titulu najlepše žene na filmu. Kasnije je zabeležila uloge u filmovima Petrolej, Zigfildova devojka, Kvart Tortilja i Samson i Dalila i mnogim drugim.

Lepota – zdravo za gotovo

Svoju lepotu uzimala je zdravo za gotovo i još uvek se često citira njena izjava po kojoj njen glamurozni izgled nije ništa posebno.

— Svaka devojka može da bude glamurozna. Treba samo da stoji mirno i izgleda glupo — smatrala je jedna od najlepših i najglamuroznijih.

Ipak, kada se govori o Hedi Lamar, bogata filmska karijera ostaje u drugom planu, a razlog je upravo to što je bila sve samo ne glupa. Iza nje su, naime, ostali brojni patenti.

U pauzama tokom snimanja i između velikih holivudskih projekata, Hedi je po čitavu noć ostajala budna kako bi se bavila interesantnim eksperimentima. Kako je jednom prilikom objasnila, njeni izumi nisu bili nešto na čemu je ona tražila i zbog čega je dugo istraživala.

— Ne radim na svojim idejama. One dolaze same od sebe — iskrena je bila Hedi.

Izmislila WI-FI?

Interesantno je da danas koristimo veliki broj uređaja i principa koje je osmislila i ustanovila čuvena holivudska glumica Hedi Lamar. Njen najveći izum svakako je tajni komunikacioni sistem koji navodi projektile pod vodom uz pomoć radio-signala, a mnogi ističu da se na njega oslanja današnja Wi-Fi konekcija. Pojedini su kasnije tvrdili da je Hedi zapravo prve nacrte ove ideje videla u kancelariji Frica Mandla, svog prvog supruga, istaknutog austrijskog industrijalca, ali ova teorija nikad nije potvrđena.

Iako Lamarova nije imala formalno obrazovanje i bila je samouka, među njenim izumima su unapređen semafor, fluorescentna ogrlica za pse, tableta koja se rastvara u vodi kako bi se dobilo gazirano piće itd.

Među retkima koji su tada znali za Hedine izume bio je bogataš Hauards Hjuz, s kojim je glumica svojevremeno bila u vezi, a kasnije se pisalo da joj je on dao na raspolaganje svoje naučnike i inženjere kako bi realizovala svaku svoju ideju.

Doprinos nauci

Njen doprinos nauci nagrađen je tek 1997. godine, kad joj je fondacija Electronic Frontier uručila nagradu, koju je Hedi prihvatila krajnje skromno.

— Nažalost, nikada nisam bila mudra. Zdravlje sam uzimala zdravo za gotovo. Ljubav sam zahtevala, možda previše i prečesto. A što se tiče novca, njegovu vrednost shvatila sam tek nakon što sam ostala bez njega — istakla je Lamarova.

Iako su je nazivali najlepšom ženom koja je hodala planetom, ona nije imala sreće u ljubavi. Udavala i razvodila šest puta i imala troje dece, od kojih je jedno usvojila.

Nakon što je preminula, jedne prijatne januarske noći 2000. godine na Floridi, njen sin Entoni otputovao je u Austriju noseći urnu s Hedinim pepelom. Rasuo ga je iznad četinara Vinervaldske šume, po želji jedne od poslednjih i najvećih diva.

Pet godina nakon smrti Hedi Lamar, u svim zemljama nemačkog govornog područja ustanovljen je Dan pronalazača, koji se obeležava svakog 9. novembra — na rođendan Bečlijke koja je vođena radoznalošću i ljubavlju prema nauci dala nemerljiv doprinos svetu kakav danas vidimo.

 

 

Izvor Glossy/Svetpoznatih.rs

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.